Samboavtal

Du är här Juridiskt Forum Civilrätt Samboavtal

Detta ämne innehåller 6 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av   10 år, 6 månader sedan.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #1479

    Inken

    Hej, läser i samboavtalet att man inte har rätt till bodelning om en part flyttat in till en annan. Hur är det om jag flyttade in till min sambo, sedan köpte han ut sitt syskonoch vi bytte/ flyttad in i ett annat hus på samma gård som han efter utköp då ägde till 50% istället för 25 som innan. Har jag då fortfarande flyttat in hos honom? Huset vi flyttade in i var hans föräldrars -vi bytte alltså hus eftersom vår familj vuxit o vi behövde det större huset.

    Allt är lite komplicerat o sambon har fått första ägandet i arv. Men utökade alltså det under våra 13 år tillsammans. Inget såldes, bara utökades

    Tacksam för vägledning om jag har rätt till något.

    #1488

    jurist
    Forumledare

    Hej,

    Ja det låter lite komplicerat men jag tror jag har koll på hur du menar och ska försöka hjälpa dig så gott det går.

    Det första av intresse som du måste kolla upp är om testamentet specifikt ger din sambo äganderätt enskilt. Om så är fallet ingår bostaden inte i er samboegendom enligt 4§ punkt 2-3 i Sambolagen (2003:376). Detta betyder att du inte har rätt till boendet om samboförhållandet skulle upphöra. Du kan dock ha rätt till bostaden ändå vid ett avslutande samboförhållande i enlighet med §22 om det finns skäliga orsaker till detta. En skälig orsak kan vara att du behöver ett stabilt boende för att ta hand om ert gemensamma barn.

    Lösöre och annat inuti huset (möbler, inredning) tillhör ert gemensamma bohag och kommer att delas upp mellan er vid ett avslutande samboförhållande enligt §6. De lösöre som inte räknas med är saker som har ärvts genom testamente.

    En till viktig sak som styr hur uppdelningen av bostaden och bohaget skall ske vid ett avslutande samboförhållande är vad som står angivet i ert samboavtal om ni har ett sådant. Enligt 9§ får ni avtala med varandra om vad som skall ingå och vad som inte skall ingå vid en sambobodelning.

    För att svara på din fråga om du har flyttat in till honom, så är svaret ja, och bostaden klassas som er gemensamma bostad. Vid en eventuell sambobodelning tillfaller dock huset till sambon eftersom att han äger det.

    Återkom gärna med följdfrågor eller rätta mig om jag har förstått fel.

    #1508

    Inken

    Tack för svaret,

    Jag antar att jag inte har rätt till något för huset, eller värdeökningen genom åren. Har inte sett tetmentet, men tror säkert att det är enskild egendom från början (gården är värd cà 20 miljoner) det jag eg. undrar över och som känns fel är att jag är skyldig honom pengar. Under mina mammalediga år så löste han ut mitt studielån på 50000 för att det var mer lönsamt än räntorna på SCN. Jag tog minimalt med föräldrapenning dessa år och gick back under tiden, Vi har alltid haft enskilda ekonomier. Han köpte dock en häst till mig, vilken jag står som ägare på. Har han rätt att kräva tillbaka pengarna för dessa båda saker?

     

    #1509

    jurist
    Forumledare

    Ja, det var en ansenlig summa så jag förstår att du har frågor.

    Vad det gäller lånet så har han vissa rättigheter att få tillbaka summan på 50 000 kr förutsatt att det skrevs ett avtal när lånet lämnades. Alternativt var en muntlig överenskommelse vad som skulle gälla.

    Angående hästen så skulle jag se det som en gåva och kan således inte begäras tillbaka, detta beror givetvis också på om det skrevs ett avtal på vad som skulle gälla när hästen överlämnades eller om en muntlig överenskommelse hade fattats.

    Sade han något när lånet lämnades eller när han gav dig pengar till hästen? Eller skrev ni något avtal? Detta är viktigt att veta för att få reda på hans rättigheter till pengarna.

    #1515

    Inken

    Hej,

    vi har inga avtal över huvudet taget, han har inte velat sktriva några. Lånet betalade han och har några gånger påtalat att han ”löst ut MITT lån” jag ville först betala av till honom, istället för till banken, månads eller kvartalsvis, men det tyckte han gjorde varken från eller till så det gjorde jag inte. Hästen har vi inga papper på, ev frågade jag om jag fick låna pengarna, men det minns jag inte. Måste väl ha gjort det i någon mån eftersom han betalade, men det fanns inga planer på att betala tillbaka mer än om hästen ev såldes. (även den värd 50000)

    Studielånet löstes ut 2005 och hästen köptes 2009.

    Tack på förhand!

    #1526

    jurist
    Forumledare

    Hej,

    Okej, det verkar som att lånet inte riktigt är ett lån utan en gåva även det eftersom att han motsatte sig din förfrågan om återbetalning.

    Finns det inget skriftligt eller muntligt avtal på hästköpet är det svårt att klassa det som något annat än just gåva.

    Gåvor blir bindande när dem genomförs och kan bara återkallas om gåvogivarens ekonomiska situation blivit sämre.

    Jag skulle rekommendera dig att du talar med din sambo om huruvida han vill ha tillbaka pengarna eller om det faktiskt är en gåva. Du får du svart på vitt hur han vill ha det och du behöver inte vara orolig för att du inte vet om han kommer försöka kräva tillbaka pengarna eller inte. Han skulle dock få problem att kräva tillbaka pengarna om det ses som en gåva.

    Relevant lagrum: Lag (1936:83) angående vissa utfästelser om gåva

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.