Hantering av energidata

Du är här Juridiskt Forum Civilrätt Hantering av energidata

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  jurist 4 år, 2 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5282

  Sofia

  Hej!

  Jag har en fråga angående hantering av energidata. Vem har rätt att använda annans energidata och på vilket sätt? Får företag hur som helst ta reda på information om hur tex privatpersoner energiförbrukning ser ut och använda sig av denna information hur som helst eller vad finns för begränsningar? Krävs godkännande av personen ifråga som använder sig av elen? Vilka lagar, förordningar etc reglerar detta?

  Tack på förhand!

  #5294

  jurist
  Forumledare

  Hej,

  Det företag som är din elleverantör har rätt att samla in uppgifter om din energidata, detta främst för att kunna fakturera korrekt summa men också för dig som kund och för att du ska kunna få en överblick över din energianvändning.

  Din elleverantör kan rent teoretiskt beroende på vad som står i avtalet sälja dina uppgifter till tredje part, de flesta elleverantörer som jag har kollat igenom har dock en klausul om detta och garanterar att dina uppgifter inte kommer att säljas till tredje part. Din elleverantör har ingen nytta av att sälja din energidata till konkurrenter.

  Din energidata samlas även sedan 2009 in via en energideklaration som görs i enlighet med ”Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader” i den deklaration framgår din energidata. Datan samlas in av boverket som ansvarar för dina personuppgifter. Energidatan får behandlas för:

  1. framtagande av statistik,
  2. forskning,
  3. uppföljning och utvärdering av energianvändningen och inomhusmiljön i bebyggelsen,
  4. tillsyn, och
  5. annan allmän eller enskild verksamhet där information om byggnader och deras energiprestanda och inomhusmiljö utgör underlag för bedömningar och beslut. Detta enligt paragraf 18 i den nämnda lagen.

  Enligt 20§ får den vars personuppgifter blir behandlade i strid med § 18 begära rättelse i enligt med personuppgiftslagen (1998:204)

  I § 21 framgår det att man kan ha rätt till skadestånd som bestäms till ett skäligt belopp.

  Du hittar lagen i sin helhet på riksdagens hemsida.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.