Grov rattfylla, straff ?

Du är här Juridiskt Forum Brott och Straff Grov rattfylla, straff ?

Detta ämne innehåller 3 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  jurist 10 år, 9 månader sedan.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
  • Författare
    Inlägg
  • #5237

    Eric

    Hej ! Jag har en liten fråga här.

    Min farsa lyckades åka dit för grov ratt fylla i helgen, enligt polisrapporten hade han 0,86 mg i utandningsluften.  Han är tidigare ostraffad, fick dock sitt körkort indraget 2 månader i maj 1989 om det har någon betydelse. I polisrapporten framgår också att han körde en bit under hastighetsgränsen varav varför polisen stoppa han. Han ska då direkt ha gått ur bilen och agerat ångerfullt och erkänt att han kört påverkad. Bilen var dock krockad på vänstersidan, ingen totalsmäll men man ser att någon har klippt en stolpe i ca 40-50 km/h.

    Min fråga är, med hänsyn till informationen jag har lagt fram, vad tittar vi realistiskt på för straff ? Jag har nämligen läst mycket om brottet och sett att det kallas ett artbrott (?) vilket innebär minst 1 månads fängelse. Men sedan när jag läser olika forum och vidare så framgår det som att de flesta får böter, skyddstillsyn, eller samhällstjänst. Alt. de som blir dömda till fängelse får avtjäna straffet hemma med fotboja. Vad är realistiskt att vänta sig i ett sådant här fall ?

    Tack för svar.

    #5246

    jurist
    Forumledare

    Hej Eric,

    Vet du om det togs något blodprov på stationen senare? I så fall vad visade det i promille? Ett blodbevis väger tyngre än bevis från en utandningsmaskin. En utandningsluft på 0.86 mg motsvarar ett promille värde i blodet på över 1.0 som är gränsen för grov rattfylla . Straffet för den som döms för grov rattfylla ligger på fängelse i högst två år, detta regleras i 4a § lagen (1951:649) om straff för vissa trafikbrott.

    Vad det gäller din faders straff så finns det en del saker som domstolen kommer ta hänsyn till, dels att han var ångerfull vid tillfället dels att han är tidigare ostraffad. Detta talar för en positiv påverkan av bedömningen av fallet.

    Om anledning till det indragna körkortet 1989 var att han var rattonykter så talar det negativt för bedömningen.

    Om vi kollar på andra fall där personer som åtalats har gjort sig skyldiga till grov rattfylla så kan man se att som du säger de flesta fallen slutar i annat straff än fängelse.

    Jag har nyligen läst en fall där en man åtalades för grov rattfylla och fick fängelse i 1 månad, denna man fanns dock med i 24 olika avsnitt i belastningsregistret sedan tidigare.

    Med den ovanstående argumenteringen i betänkande kan jag säga att det inte kommer bli frågan om ett fängelsestraff för din fader. Straffet lär istället bli: Indraget körkort med samhällstjänst.

    #5250

    Eric

    Hej och tack för svar !

    Något blodprov togs inte och anledningen till att körkortet drogs in 1989 var för en hastighetsöverträdelse och är alltså inte relaterat till rattonykterhet.

    Jag har dock här under veckan fått veta att han tidigare för ca 10 år sedan har sökt hjälp för alkohol missbruk vilket han också uppgav vid förhör med polisen, men han nämnde också att det inte riktigt hade hjälp. Detta var dock inte relaterat till något polisärende utan var något han sökte på eget bevåg då han tyckte att hans alkohol vanor inte var de bästa. Han har även nu under veckan själv tagit kontakt med olika center för att få hjälp att bli nykter.

    Med den här informationen, speciellt med tanke på att han nämnt för polisen att han har haft och har sökt hjälp för alkoholmissbruk för ca 10 år sedan, tror du att rätten skulle se detta som en nackdel eller skulle du mer eller mindre ge mig samma svar som här ovan angående påföljden.

    Tack för svar igen !

    #5272

    jurist
    Forumledare

    Eftersom att fängelsestraffet i stort sett var uteslutet skulle tingsrätten förmodligen resonerat att villkorlig dom eller samhällstjänst med någon typ av rehabilitering förelåg som befogat. Eftersom att din Far har uppsökt hjälp på egen hand skulle det talat för hans vilja och förmåga att bli nykter och tingsrätten skulle högst sannolikt endast konstaterat att han behöver uppsöka hjälp och möjligtvis utsett ett center till honom. De skulle inte påföra honom ett hårdare straff för detta enligt min bedömning.

    Indragandet av körkortet 1989 har ingen direkt negativ inverkan eftersom att det gällde hastighetsöverträdelse samt den ansenliga tiden sedan händelsen.

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.