Viktigt att veta om juridik

19-01-14 jurist 0 kommentarer

Viktigt att veta om juridik

Rätt saker att fråga din juridiska rådgivare

Att tala med en Advokat eller en Jurist för att få juridisk rådgivning kan vara svårt och förvirrande. Du kanske inte är så insatt i facktermer och förstår således inte riktigt vad de menar när du talar med dem.

När du har förstått ditt juridiska problem och kanske till och med vet inom vilket ämnesområde det ligger så kan du ställa följdfrågor. Sådana frågor kan vara:

Vad kan det möjligtvis vara för konsekvenser av att bryta mot den aktuella lagen, böter, fängelse eller annat?

Om det är så att du har brutit mot en lag så är det vettigt att fråga vad som gäller nu, och vilken form av försvar ni ska försöka sträva efter.

Vad kommer min juridiska rådgivning att kosta? Tar ni betalt per timme eller på annat vis?

När behöver man juridisk hjälp?

Man behöver juridisk rådgivning när man ska handskas med ett juridiskt problem som man har ställts inför. Detta kan vara som privatperson eller som företagare.

Vissa kommer i kontakt oftare med lagen än vad andra, om du exempelvis är företagare så måste du ofta anpassa dig efter lagen och du behöver ständig juridisk rådgivning. Om du däremot är en privatperson så kommer man i kontakt med lagen om exempelvis man ska skiljas.

Juridisk Rådgivning ges av antingen en Jurist eller en Advokat som är speciellt påläst på det juridiska problem som du har. Skillnad mellan juridisk information och juridisk rådgivning är att rådgivning är en praktisk tillämpning som leder dig till en lösning på ditt juridiskt problem medan information mer är en guide om vad du skulle kunna göra för att lösa ett juridiskt problem. Du måste vara tydlig med detta när du kontaktar en advokat så att personen vet att det är rådgivning som du behöver och inte enbart information om rättsområdet.

Det är viktigt att ha förståelse och kunskap om lagen, om du inte har det kan det få konsekvenser om du råkar bryta mot någon lag. Om du känner dig lite osäker på vad som är lagligt och vad som inte är det så är det klokt att konsultera med en juridisk rådgivare innan du går vidare. De pengarna du lägger på en juridisk rådgivare kan kompensera för de böterna som du kanske får genom att vara ovetande om lagen.

Juridiska böcker som du måste ha

Det finns några böcker som man bara måste ha om man vill lära sig juridik. Nedanstående lista är min uppfattning om vilka böcker du behöver för att lära dig grunderna i juridik.

Bok om Civilrätt

1. Civilrätt- Anders Agell
En klassiker som har kommit ut i många upplagor. Boken går igenom de flesta juridiska områdena inom civilrätten. Juridik som är viktig att känna till för att personer, arvsfrågor, avtalsrätt, arbetsrätt och andra viktiga juridiska områden.

Lagboken

2. Sveriges Rikes Lag
Ett måste såklart! Köp den alltid den senaste versionen av lagboken. Den röda lagboken är att föredra om du är nybörjare då den är enklare att hitta i. Gå sedan över till den blåa när du har lärt dig de juridiska grunderna. Den blåa boken är mer logisk när du väl kan juridik medan den röda lagboken är mest logisk innan man är insatt i den svenska juridiken.