Vårdnadshavares rätt att utforma umgängestid

Du är här Juridiskt Forum Civilrätt Vårdnadshavares rätt att utforma umgängestid

Detta ämne innehåller 4 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  jurist 4 år, 4 månader sedan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5256

  Sara

  Hej.

  Jag har en god vän som vi kan kalla Erik. Han har två barn tilsammans med sitt ex som han är skild ifrån. Hans ex har ensam vårdnad om barnen och Erik har umgängestid med barnen varannan helg. Jag vill slå fast att Erik inte på något sätt behandlar barnen illa. Han är snäll och månar om dem och de far inte illa på något sätt när de är hos honom. Dock så var hans ex av den uppfattningen att hon var bäst lämpad som vårdnadshavare och Erik som mådde ganska dåligt vid skilsmässan orkade inte strida mot exet. Så han skrev på ett papper och gick med på att hon skulle bli ensam vårdnadshavare.

  Så långt allt väl. Men Eriks ex misstror honom ständigt. Oftast pga bagateller och utan grund. Nu har hon skrivit ett papper till Erik där hon ger vissa föreskrifter om vad som ska gälla under hans umgängestid. Föreskriften innehåller tre punkter:

  1. Ingen bilåkning. Inte med Erik som förare, inte heller med någon annan.

  2. Inget bad.

  3. Ej lämna barnen själva eller med någon de inte känner sig trygga med.

  Ja detta är då dessa tre punkter som hans ex skrivit på en lapp och gett honom. Jag känner Erik mycket väl och har god insyn i hur han är med sina barn. Utifrån min bedömning så finns det ingen anledning i att ge föreskrifter av denna typ eftersom barnen inte skulle fara illa vid vare sig bilkörning eller bad. Punkt nummer tre säger jag ingenting om eftersom den är ganska självklar. Det är klart man inte lämnar sina barn själva eller med någon de är otrygg med, och det vet jag att Erik aldrig skulle göra så den punkten är ganska lätt att uppfylla. Men punkt nummer 1 och nummer 2 är ju faktiskt en väldigt stor inskränkning i vad han får göra under den tiden han har sina barn. Att inte åka bil innebär ju att de inte kan åka och hitta på något utanför den lilla ort där e bor. Att inte få gå och bada med barnen är ju också tråkigt såklart.

  Jag undrar nu vad Erik kan göra åt detta. Hon som vårdnadshavare har ju vad jag förstår en viss rätt att ge föreskrifter om hur umgängestiden ska utformas. Men får de ges hursomhelst? Föreskrifter av det här slaget är ju en stor inskränkning i Erik och barnens tid, och borde det inte vara så att sådana föreskrifter ska vara väl grundade? Kan han ta vidare saken till familjerätten/soc och be dem utreda saken och låta det vara upp till dem att slå fast om föreskrifterna ska gälla eller inte? Att som vårdnadshavare ge föreskrifter får ju inte bli så att vårdnadshavaren utnyttjar sin ställning och ”ställer till det” för umgängesföräldern utan grund. Vad tycker ni?

  #5273

  jurist
  Forumledare

  Hej Sara,

  Som vårdnadshavare är man skyldig att tillgodose sina barns behov och värna om deras bästa samt säkerställa deras trygghet. Det blir således en definitionsfråga om vad som kan innefattas i begreppet. Av det 3 punkterna du skriver så anser jag att 2 av föreskrifterna är för inskränkande. Först och främst gäller det bilåkningen som är alldeles för begränsande för den andra föräldern. Finns det något fog för den här föreskriften? Har Erik åkt rattfull eller åkt dit för något annat trafikbrott som bevisar att han är högst olämplig som förare? Om så är fallet är inskränkningen mer förståelig och skulle kunna godtas vid en rättegång. Om han inte har gjort sig skyldig till några allvarliga trafikbrott har jag svårt att se att domstolen skulle anse det vara nödvändigt.

  Vad det gäller punkt 2 så gäller samma sak där, så länge han inte tidigare har bevisat att han är olämplig att hålla uppsikt över barnen så finns det inget direkt fog för henne att ange det i föreskriften.

  Tredje punkten är som du säger självklar.

  En vårdnadshavare har behörighet att bestämma när en annan förälder ska få träffa barnen och under vilka omständigheter. En vårdnadshavare får inte hindra barnens umgänge med den andra föräldern men har alltså rätt att bestämma vissa omständigheter omkring umgänget. Att de 2 föreskrifter som du skriver om skulle vara inom definitionen ”omständigheter” har jag svårt att föreställa mig.

  Om Eric misstycker till omständigheterna kring umgänget med barnen kan han vända sig till domstol och yrka att mamman försvårar umgänget med barnen och till viss del hindrar barnen till umgänge med honom eftersom att Eric inte kan hämta/lämna barnen i sin bil eller göra vissa fritidsaktiviteter med dem. Han skulle då få svart på vitt om dessa föreskrifter från mamman ligger inom ramen för ”omständigheter” eller inte.

  Min bedömning är att hon inte har befogenhet att bestämma de förutsättningar som nämns i punkt 1 samt 2.

  • Det här svaret redigerades 4 år, 7 månader sedan av  jurist.
  #5276

  Sara

  Hej igen och tack så mycket för ditt svar.

  Jag skulle vilja tillägga ett par saker som  kan ha betydelse för detta. Du skrev att Erik bör ha åkt dit för något trafikbrott av allvarligare slag för att en domstol skulle kunna anse att han är olämplig som bilförare med barnen. Erik har aldrig åkt dit för något trafikbrott. Det är dock ett par mindre händelser som ligger till grund för att mamman anser att han är olämplig som bilförare med barnen. Vid ett tillfälle när Erik åkte bil tillsammans med barnen så tog det ena barnet (som är fem år) av sig bältet utan att Erik uppmärksammade detta just då.  Han upptäcker det efter en stund och stannar då på första möjliga ställe och ser till att barnet får på sig bältet igen. Utifrån detta så anser hans ex att Erik brustit i uppmärksamhet och därför inte är att lita på som bilförare. Den andra händelsen skedde för några veckor sedan när Erik och barnen var på ett evenemang där det var uppvisning av gamla bilar. Eriks far deltog med sin bil som är en bil av äldre modell och i bilen finns inga bälten. Erik och hans barn åkte med i denna bil en runda. De såg det som en kul grej att få åka en liten bit i barnens farfars bil i samband med evenemanget. Men bilen som är av äldre modell har som sagt inga bälten och därför hade ingen av dem som åkte med i bilen på sig bilbälte under åkturen. Vill tillägga att detta var ett enstaka tillfälle, varken Erik eller hans barn har åkt med i denna bil tidigare. Men utifrån denna händelse så anser hans ex att Erik brustit i ansvar som låtit barnen åka i en bil utan bälten.

  Så dessa händelser är vad jag vet det som ligger till grund för att hans ex anser att Erik inte är lämplig som bilförare. Men det är ju mindre händelser som skett vid enstaka tillfällen, och Erik är ju inte heller dömd för något trafikbrott. Hur tror ni att en domstol ser på dessa händelser? Kan de vara grund för att Erik anses som olämplig bilförare med sina barn?

  #5277

  Sara

  Hej igen,

  Fick nu reda på att det skett en tredje gång att barnen åkt utan bilbälte. Innan dessa två händelser som jag beskrev i ovan inlägg så hade barnen även åkt med Erik ytterligare en gång utan bilbälte. Han skulle skjutsa dem någonstans och de hoppade in i bilen alla tre och åkte iväg, och Erik missade att sätta på bälten på barnen. Så sammanlagt har det skett tre incidenter med bilbälten och utifrån detta anser då mamman att Erik inte får åka bil med barnen.

  #5295

  jurist
  Forumledare

  Hej igen,

  Okej då har det alltså skett 3 gånger. Jag har i vilket fall svårt att se att domstolen skulle lägga en sådan stor vikt vid detta att de tycker det är befogat att ålägga Erik med körförbud av barnen, då det fortfarande får ses som små incidenter.

  Hör gärna av dig när just detta har diskuterats i domstolen, och berätta hur deras syn var på det hela.

  • Det här svaret redigerades 4 år, 6 månader sedan av  jurist.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.