Miljöbrott

Du är här Juridiskt Forum Miljörätt Miljöbrott

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  jurist 4 år, 4 månader sedan.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #1447

  Martina D

  Jag har en fråga om miljöbrott.

  Jo det är såhär att jag bor i mellansverige jag bor ganska nära en relativt stor industribyggnad, och på senare tid har jag börjat märka att en tjärn som ligger tätt intill börjar dött ut. Den där tjärn har kryllat av liv förut, jag har alltid fiskat där när jag var liten. Mina misstankar faller givetvis på att den lokala industrin har börjar dumpa något avfall där. Så min fråga är vad man kan göra åt ett sådant miljöbrott?

  #1448

  jurist
  Forumledare

  Okej, det låter verkligen inte bra. Först och främst så behöver det inte vara den lokala industrin som har börjat dumpat avfall utan det kan vara andra orsaker som ligger bakom. Eftersom att det i det fallet du beskriver är en verksamhet som möjligtvis ligger bakom bedöms det efter 10 kap ”verksamheter som orsakar miljöskador” Lagrummet säger att den som bedriver verksamheten ska vidta åtgärder för att avhjälpa miljöskadan och bekosta eventuella utgifter. Om det finns flera personer som är ansvariga i verksamheten så ska de dela solidariskt på ansvaret för det eventuella miljöbrottet.

  Just avfall är stadgat i 29 kap 1§ p.2 och kan ge böter eller fängelse i upp till 2 år för den som gör sig skyldig till brottet.

  Du kan alltid upplysa en miljöorganisation om dina misstankar, de har ofta lite mer resurser att undersöka saken närmare.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.